Je lepšia akrylátová alebo smaltovaná vaňa?

Rozhodujete sa medzi akrylátovou alebo smaltovanou vaňou? Aké sú medzi nimi rozdiely? Aké sú ich výhody a nevýhody? Dozviete sa v našom článku.

Akrylátové vane

Vyrábajú sa z akrylátového plastu, ktorého hrúbka je od 4,5 mm do 8 mm. Pri výrobe sú spevňované spodné časti vane aj jej nosná konštrukcia, v závere sa ešte celé spevňujú skleneným vláknom. Získame tak silnú vaňu za nižšiu cenu.


Kvalita

V dnešnej dobe sú už vďaka moderným technológiám spevňovania, akrylátové vane silné a kvalitné. Navyše sú dostupné v rôznych tvaroch a dizajnoch. Na rozdiel od smaltovaných vaní, je ich tvarový výber bohatší, pretože akrylát je ľahšie tvarovateľný.


Komfort je zaručený

Ľudia často preferujú akrylátové vane práve z toho dôvodu, že sú teplejšie na dotyk. Vďaka tomu, že neobsahujú žiadne póry, sa veľmi ľahko čistia. Kvalitne spracovaný hladký povrch zabraňuje nečistotám, baktériám a plesniam, aby sa udržali. V prípade poškriabania alebo odretia povrchu, je možné akrylátovú vaňu jednoducho opraviť.


Smaltované vane

Sú vyrábané z plechu ocele, ktorý sa spracováva do požadovaného tvaru. Potom je oceľ vyčistená a ošetrená smaltovou úpravou. Následne je vaňa vypálená, aby sa zabezpečila silná chemická väzba medzi oceľou a smaltom.


Výnimočná kvalita a dlhotrvajúca životnosť

Smaltované vane sú odolné, trvácne a je takmer nemožné ich poškriabať. Ich sila a kvalita sa prejavuje aj v nemožnosti odštiepenia alebo odlomenia časti vane. Smaltované vane sú tiež odolné voči UV žiareniu a chemikáliám. V praxi to znamená, že farba vane nevybledne a vyzerá ako nová aj po rokoch. Zároveň pri jej čistení nehrozí, že by ste ju poškodili.


Chladnejšie na prvý dotyk

Smaltované vane sú v porovnaní s akrylátovými na prvý dotyk často chladnejšie. Netrvá to však dlho a vďaka oceli, ktorá dokáže dobre viesť teplo, sa rýchlo zahrejú.


Eco-friendly

Keďže oceľ je prírodný materiál, je recyklovateľný a teda priateľskejší k životnému prostrediu. Smaltované vane sú kompletne recyklovateľné, zatiaľ čo akrylátové vane sa vyrábajú spaľovaním fosílnych palív.